"Aku menyintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah cintaku padamu" IMAM NAWAWI….

TIPS MENDIDIK ANAK PEREMPUAN DALAM BERPAKAIAN

1.     Dalam membentuk imej muslimah, bukan sekadar menutup aurat, tetapi diri mestilah kemas dan bersih serta sesuai dengan keadaan sekeliling. Anak boleh dididik menentukan fesyen harian mereka.

2.     Anak-anak dididik supaya pandai memadan pakaian dan menggosok pakaian mereka termasuk baju tidur. Amalan ini akan diteruskan apabila meningkat dewasa kelak.

3.     Apabila keluar dari rumah, ada etika pakaian yang harus dipatuhi. Walaupun dia tidak diwajibkan memakai tudung untuk anak yang berumur 7 tahun, anak yang berusia 9 tahun (usia baligh bagi anak perempuan) dimestikan memakai tudung apabila keluar rumah.

4.     Seluar dan skirt mestilah labuh dan mencecah buku lali. Yang pendek hanyalah boleh dipakai di dalam rumah dan hendaklah memakai stoking panjang. Tangan pendek sesuai dipakai bersantai di dalam rumah.

5.     Bagi anak baligh, memang agak payah mencarikan pakaian yang sesuai untuk mereka. Sebagai ibu kita haruslah mengajar mereka pentingnya menjaga kebersihan diri secara sistematik supaya mereka tidak panik menghadapi alam remaja.

6.     Cari waktu untuk melakukan ‘spa’ di rumah untuk anak-anak supaya badan mereka bersih dan tidak berbau dengan membuat ‘facial’,urut, lulur, manicure dengan menggunakan bahan-bahan asli yang mudah didapati di dapur. Aktiviti sebegini akan mengeratkan lagi kasih sayang antara ibu dan anak.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s